M=trainert

M. is geslaagd als trainert vandaag en terwijl ik dit schrijf ligt ze uitgeput op de bank beneden. Zo’n trainert-examen kost namelijk energie. Energie omdat je je hoofd er goed bij moet houden. Energie omdat je een pittige praktijkopdracht hebt. En energie omdat je loopmaatje G. zakt. Dat is een dompert voor een geslaagd trainert.

miesblijMijn eigen rol is die van betrainende. Ik loop twee examens. De eerste onder leiding van G. en de tweede onder leiding van M. Eerst inlopen en daarna loopscholing en een kerntraining. Rare sfeer hangt er. In de kantine moeten we zwijgen, want er vinden ‘examens’ plaats. Tijdens de loopscholing maken we minder grappen. We praten minder en letten meer op onze rompstabiliteit. Ik dan….. Het is voorwaar examentijd!

De groep voelt feilloos een gebrek aan chemie tussen G. en haar examinator. We raken er zenuwachtig van. Als M. begint is haar examinator in geen velden of wegen te bekennen. Althans hij staat een eindje verderop te keuvelen. Prof. J. is een doordrenkt examinator en zegt mij geen zorgen te maken. Zo’n man ziet alles, al lijkt het niet zo, weet de Prof mij te vertellen. En inderdaad de ogen van de examinator blijken niet in zijn zak te hebben gezeten.

diplomaAfijn, we lopen als zonder buikspieren, we lopen touwtjespringend en we lopen als met buikspieren. Daarmee vat ik de eindexamenopdracht-t van M. bruut samen. Daarna gaat zij naar binnen voor ‘het gesprek’. Bij G. eindigde dat in sferen die wij kennen van het NOS-journaal als het gaat over Varoufakis en Dijsselbloem, Merkel en Poetin, Gert en Hermien (na de scheiding). Bij M. hopen we op het beste, we weten dat het goed komt, maar drentelen toch wat zenuwachtig rond. Alsof het ons examen is.

Dan komt zij naar buiten, de duim omhoog. Het diploma is er. De amazone schenkt wat bubbeltjes. Wij zijn blij, erg blij, maar niet dolblij. G. haalt het immers niet. We missen de dubbelslag. Ook wij als groep balen een beetje. Een beetje veel wel.

En ook daarom ligt M. nu waarschijnlijk blij én uitgeput op de bank. De hersens even ruimte geven om alle plussen en minnen op een rijtje te zetten. Maar aan het eind van de rit woon ik nu toch echt samen met een trainert. De loopscholing begint vooortaan als ik uit bed stap. De kerntraining is rond het avondeten, als ik weer eens gekookt hebt onder haar bezielende coaching. Uitlopen is als wij samen een filmpje pakken op de pc. Wij nemen het trainert-schap hier in huis erg serieus.

En M. je bent helemaal top. Alleen ik weet hoeveel tijd je hierin hebt gestopt. Geen kattepis! Klasse. Dikke kus!

Hieronder de weerslag van het exament:

Download

Leave a Reply